klik untuk tambah budget

Tuesday, 8 November 2011

KEBAIKAN ROSELLE :- .Antaranya ialah kulit kelopak merah buah adalah yang paling popular. Ia boleh dibuat jus, jam , jeli, sirap, gelatin, puding, kek, ais krim dan perisa. Kelopak merah buah ini juga boleh dikeringkan dan boleh dibuat sebagai minuman teh, pai, sos, dan pelbagai kuih. Kelopak merah mengandungi pektin yang boleh dibuat jeli.
Pucuk dan batang muda boleh dimakan mentah sebagai ulam atau dimasak sebagai hidangan sayuran.
Kelopak merah buah ini mengandungi antioksiden termasuk flavonoid, gossypetine, biniscetine dan sabdaretine. Kelopak merah segar juga kaya dengan riboflavin, asid askorbik, niacin,beta carotene,OMEGA-3, kalsium dan zat besi yang sangat penting dalam nutrisi harian kita.
Bijinya kaya dengan protein boleh dibakar dan kisar menjadi serbuk kemudian digunakan dalam sup dan sos. Biji yang dibakar juga boleh digunakan sebagai gantian kopi

 

Roselle (hibiscus sabdariffa), atau dikenali sebagai pokok asam paya merupakan tumbuhan yang amat tinggi kandungan vitamin C melebihi 20 kali ganda dari yang terdapat dalam keluarga limau (citrus) dan 10 kali ganda dari air ribena. Vitamin C merupakan anti-oksidan yang terbaik bagi mencegah kerosakan sel hasil dari proses oksidatif dan tindakbalas kimia dalam tubuh.Ia juga sejenis vitamin larut air. Sekiranya diambil berlebihan ia akan dikumuhkan melalui air kencing sahaja.



       ROSELLE:- Antara kelebihan & kebaikan Roselle adalah .....

1. ANTI -PENUAAN (ANTI AGEING)
Banyak saintis percaya pengambilan Roselle akan melambatkan proses penuaan,mencantikkan kulit dan awet muda. Mencegah berlakunya penyakit kronik kerana ia meminimakan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas.

2. PENCEGAHAN PENYAKIT KARDIOVASKULAR
Sakit jantung merupakan pembunuh nombor satu di dunia. Dikenali sebagai
‘the silent killer’. Proses oksidan juga menyebabkan kolesterol LDL1 menebal di arteri2 menyebabkan berlaku kesumbatan arteri. Ini menyebabkan terjadinya penyakit arteriosklerosis3 dan trombosis4 yang membawa maut. Ia juga menjadi punca penyakit tekanan darah tinggi

3. PENCEGAHAN KANSER
Masyarakat yang tinggal di kawasan bandar dan industri terdedah kepada pelbagai pencemaran radiasi, makanan, air dan udara. Risiko terjadinya kanser amat tinggi. Pengambilan Roselle amat baik untuk tujuan pencegahan terutama kanser ‘
gastrointestinal’. Mereka yang sering terdedah kepada asap rokok dan pencemaran udara perlu mengambil Roselle sebagai usaha pencegahan penyakit ini.

4. DEMAM PANAS, SELSEMA DAN SAKIT TEKAK
Roselle cepat meredakan panas badan. Daun dan buahnya yang segar boleh dibuat penjaram
5, di samping diminum sebagai jus. Rasanya yang masam-masam manis menjadi kegemaran tua dan muda.

5. RESDUNG (ALERGI) DAN ASMA (LELAH)
Mempercepatkan proses kesembuhan terutama bersin pagi, mata berair, hidung tersumbat serta gatal-gatal muka adalah menjadi tugas Roselle. Pengambilan bersama herba anti-histamin seperti
coscinium plusmenambahkan lagi kesan penyembuhan. Roselle juga dipercayai mampu menghilangkan asma serta alergi jika diamalkan berterusan.

6. STRESS ATAU SUKAR TIDUR (INSOMNIA)
Stress merupakan masalah rutin masyarakat hari ini. Mereka yang stress kronik perlu mengambil 4–5 biji Roselle setiap hari sebelum tidur. Ia akan bertindak menurunkan suhu badan dan mempengaruhi mood pesakit. Bertindak sebagai ‘penenang’, ia juga mengurangkan dengkur kuat semasa tidur. Roselle juga digunakan sebagai pengubat luka, selepas pembedahan, kecederaan dan lain-lain lagi.
      7. Amat baik untuk yang menghadapi LUKA LUAR DAN    DALAM      
   
        8. MEMBAKAR LEMAK
        
        9. MENYIHAT DAN MENCERDASKAN MINDA
      
       10. MENYEGAR DAN MENGEMBALIKAN TENAGA 



 GLOSARI:
1 Kolesterol LDL - juga dikenali sebagai kolesterol 'jahat'2 Arteri - saluran darah berotot yang membawa darah keluar dari jantung3 Arteriosklerosis - penebalan dinding pembuluh nadi dengan akibat hilangnya kelenturan pembuluh nadi4 Trombosis - penyakit yang disebabkan oleh penggumpalan darah yang terjadi di otak (cerebral stroke) mahupun di jantung (myocardial infaction) yang boleh mengakibatkan kecacatan dan kematian5 Penjaram - sejenis kuih tradisi suku kaum Bajau di Sabah

 

 


Terima Kasih Daun Keladi, Kalau Boleh Baca Lagi

0 comments: